Visst, det är motsägelsefullt för en sån som jag, men till viss del sant. Jag klarar inte allt lika bra, nej, långt ifrån. Disken står staplad, tvätthögarna växer, och i morse när jag skulle ut och jogga med hunden var jag tvungen att rensa ut hela garderoben innan jag hittade mina joggingkläder. Men sånt jag bestämmer mig för klarar jag oftast. Båda de här sidorna, tror jag, har med min ADHD att göra.
Kajsa och jag bestämde oss för att starta den här sidan, och vi fick ihop den. Vi bestämde oss för att skriva en debattartikel om flickor och kvinnor med ADHD, och vi lyckades. Det känns väldigt bra, för behovet verkar vara stort. Vi har fått ett väldigt gensvar. Många har läst och lyssnat, kommenterat och besökt vår hemsida. Äntligen kan vi kanske få igång en debatt om de problem vi har som kvinnor med ADHD.
Måste man dela upp också det här i kvinnligt och manligt? undrar en del. Nej, det måste man inte, men nu ser det ju ut som det gör i samhället, och som kvinna blir man bemött annorlunda en än man – fortfarande år 2008. Det vet var och en, annars ljuger man för sig själv. Min man blir bemött med ett leende och en överseende suck om han glömmer att påminna sonen om vad som ska med i ryggsäcken. Som mamma anses jag bara slarvig och jobbig om jag glömmer samma sak. Min man anses duktig och engagerad om han går på föräldramöten, att jag som mamma går dit är en självklarhet som ingen reflekterar över. En kvinna förväntas vara ordentlig och ta hand om hem och barn, en man får ett plus i kanten om han gör motsvarande sysslsor.
Och detta ställer givetvis till problem för oss ADHD-kvinnor. Vi är Slarvmajor, och blir bemötta som sådana. Och det är därför det är viktigt att dela upp i manligt och kvinnligt. Tyvärr går det inte att bortse ifrån, även om det finns massor med pojkar/män med ADHD som också är tysta och osynliga.
Det är inte vi som är fördomsfulla, det är hela samhället runt omkring som är det.
Men roligt är det med alla reaktioner – positiva som negativa. Vårt mål är att få igång en diskussion om vad ADHD egentligen är och att detta ska kunna leda till att flickor idag att få det stöd som vi själva inte fick som barn eftersom ingen förstod vad det var för ”fel” på oss.
Så tack alla som läst och kommenterat! Fortsätt med det!