Min man är ganksa petig och han tycker inte om när man säger vintertid istället för normaltid. Den här helgen har han haft många tillfällen att kommentera programledare, journalister samt metrologers språkbruk. Just nu tror jag det ligger oavgjort. Själv gillar jag ordet vintertid men håller tyst om det för husfridens skull. Jag tycker nämligen inte om tanken på att vintern och mörkret är det normala. Dessutom är det ju sommartid 7 månader om året och vintertid 5 så sommartid borde vara "mer normalt" eftersom det utspelar sig under en längre tid.

Ja jag vet allt det där om solen, GMT+1 osv men jag gillar verkligen att ställa om klocka på våren och mår genast mycket bättre medan omställningen på hösten innebär att jag lider av mörkret och aktivt måste kämpa emot. Det gör jag genom ljusterapi.

Förra hösten fick jag efter mycket tjat (eftersom mina läkare inte tror på ljusterapi [det är ju ofarligt]) gå på ljusterapi på sjukhuset. Det var fantastiskt  och piggade upp mig med en gång. Bara någon vecka senare hade Ö&B extrapris på lampor och jag köpte två. Vi har målat om till vitt i basturummet i källaren så nu har jag mitt eget ljusterapirum. Men inte nöjde jag mig med det. I julklapp fick jag av min älskade (men petnoga) man en WakeUpLight dvs en väckarklocka med ljusterapilampa i. Jag kan nu ha min egen soluppgång och på det sättet förlänga mina dagar utan sjukhusbesök. När sedan Netto också sålde billiga ljusterapilampor så köpte jag två till och hängde dem i sovrummet. Så nu vaknar jag till fågelkvitter och soluppgång, får kaffe på sängen av mannen (ja för han är noga med mig oxå) och sen tänder han de båda extra starka. OCH VARDE LJUS. På kvällarna kan jag koplla av i realxrummet i flödande ljus, så från 7 på morgon till 8 på kvällen ser jag till att jag får min ljusdos året runt och det verkar hjälpa.

Så för er som liksom jag dyrkar ljuset. En vanlig 10 000 LUX ljuslampa kostar ca 500 kr på ÖB eller Netto och en WakeUpLight ca 1000 LUX finns på OnOFF eller Teknikmagasinet från ca 1000 kr.