Deppa inte om du råkat tröttna på julpyntet som varit framme sen förra julen. Var glad istället för att du slipper plocka fram det. När alla andra ligger och kravlar i sina förråd för att leta fram lådor och ljusstakar står du redan där, för en gångs skull klar i tid. Bara att sätta i kontakten till ljusstakarna och ljusslingorna (om du nu alls dragit ur dem förstås).

Den som vill ha lite mer variation kan med fördel flytta omkring sakerna lite. Flytta tomtarna från golvet till fönsterkarmen (damma gärna av dem en aning först). Och varför inte låta ljusstakarna i fönstren byta plats med varandra? Det är alltid trevligt med lite ombyte. Den som vill göra det riktigt jul-stämningsfullt gör äntligen slag i saken och tar bort allt påskpynt också. Och ärligt talat – ser inte påskriset just lite risigt ut? Släng det helt enkelt i tunnan, det är så lätt att gå ut i skogen och knycka lite nytt när våren närmar sig. Midsommarstången i trä kan man lägga undan i nåt skåp. Den som inte orkar det kan klä den i en färgglad ljusslinga. Vips så har midsommarstången blivit en fin julgran.

Och slutligen för den som har tröttnat på det vid det här laget lite rostbruna granriset som man satte på balkongen eller verandan lagom till förra julen ska jag nu ge ett bra tips. Köp en én. Kostar inte många tior. I alla fall gjorde inte min det. Att den lutar lite gör inget, det gör tornet i Pisa också. Dessutom syns det inte om man ställer enen mot något som stöttar den. Jag har själv valt att placera enen mot balkongräcket. Där välter den heller inte lika lätt. Jag har också satt ljus i den. Detta för att ytterligare dra blickarna från de ledsna sommarväxterna som står bredvid och soppåsarna som är bra att slänga ut på balkongstolen när man inte orkar gå ut till tunnan med dem. Ja, se själva så fint och stämningsfullt det blir!

Istället för gran?