Jul är traditioner. Från att  i tonåren ha kämpat emot allt traditionelt julfirande och kommersialisering av helgerna får jag nu erkänna att jag själv är den största tradtionsivraren i familjen. Och jag vet varför. Jag slåss nämligen med att få in en bit som är oemotståndlig för alla delar av familjen,så de kommer hem. Därför lagar jag den godaste vegetariska maten till jul. Därför ser jag genom fingrarna när godiset försvinner från granen varje år. Därför spelar jag snällt in Kalle Anka så att vi kan se på det även om vi inte firar jul på julafton. Samtidigt vill jag inte själv avstå från skinkan.

Vi vill dessutom inte av stå från vårt speciella mmmmm. Mmmmm är speciell till jul. Den går knappt att få tag på, min man köper den på en mörk parkeringsplats i början av december.  Varje år beställer vi mer och fler eftersom den är beroendeframkallande. Kanske kan man numera kalla oss langare eftersom väldigt många människor nu är beroende av oss för att få sin mmmm. Den är stark och musitg och mer än en har satt sin på tvären första gången men de flesta är fast sen. I år har vi köpt 30 mmmm, för att inte vara utan redan till midsommar. Det är nämligen mycket gott att ha även vid grilleldens sken eller varför inte som tillbehör till laxen. På listan över de som får tag på sin julmmmmm från oss står prominenta och viktiga personer som Makens kollegor, mina syskon, när nu barnen är myndiga får de oxå varsin mmmm. Även svärmor och svåger får sin mmmm och alla vi vill ha i vår krets de som ska minnas oss under julen och i början av året får eller får köpa sitt ex.

Mmmm är trots allt inte så olagligt som det låter, bara en bristvara, nämligen Karlskronas egen senap. Tillverkad av 1 man och bara till jul. Inte lik nån annan och oersättlig till skinkan. För skinka utan senap är som kärlek utan kyssar.

Jag har placerat min blogg i Rödebybloggkartan.se!