Tisdagkvällen gick åt till att följa världshistorien via diverse TV-kanaler, som vanligt när det gäller dokumentära skildringar eller livesändningar stannade jag på SVT. Kommentarerna var lugna och sakliga utan överord. Imponerande var att se barnen Obama sitta så stilla under cermonin och konserten tidigare, det finns nog inga bokstäver där inte. Läste om att Ikea gjort en reklamkupp och körde runt Washington med sina platta paket i limosiner och att en av de stora tidningarna "gick på det" och trodde att familjen Obama varit och handlat till barnens rum.

Bush smet ut innan paraden ( helt enligt planerna) och tog helikopter till Texas där han har sitt hem. Bush ja; Usch ja, hoppas jag slipper uppleva en amerikansk president som jag tycker så illa om en gång till. Har hela tiden tyckt att han liknar Svenska Mad´s front figur Alfred E Neuman ( om nu någon minns denna svenska humor epok). Och min avsky har blandats med empati eftersom han så ofta framstått som mindre begåvad än genomsnittet. Vem styrde egentligen bakom Busch? Vem använde det kända namnet för att få en period i Vita huset eller är det så att jag ska tycka synd om hela USA´s befolkning (eller halva då) som tycker att Busch var så bra att han valdes TVÅ gånger.

Kommer svenska medier att rapportera alla missar Obama gör? Eller kommer vi att rapportera dem men som andrahandsuppgifter? Det är spännande att se om världen förändras men jag har inte så stora förväntningar. Politik är trögt även på den lokal nivå jag själv har hållit på. Jag trodde ärligt talat inte att han skulle leva till installationen och nu kommer jag att leta efter rubriken varje dag: "Obama skjuten i attentat".

Kalla mig olykskorp men mitt första politiska minne var mordet på Kennedy(jag gick på lekis). Sen dog Martin Luther King när jag var 11 och också Bob Kennedy dog det året om jag inte minns fel. Min barndom var full av nyhetsflaschar om svarta som kämpade i USA och senare i Sydafrika. Världen har förändrats och i bakåtperspektivet har det gått fort 45 år är en kort tid. Men 8 år det är inte lätt att uträtt något på den tiden men förstöra det går bra, på bara nåt år, det ser vi både här hemma och i USA.