Kan man resa i tiden för en dag? Känndes så för mig igår i a f. Sjömannen har hittat flickvän på den ö där jag var på läger i mina tonår pch eftersom Lilla gubben är vansinnigt förtjust i kroppkakor så blev det ganska tidigt i våras bestämt att sista lördagen i juli ska vi till Senorendagen och äta kroppkakor.
Senorendagen utspelar sig i en vägkorsning det var i a f så vägbeskrivningen lät men där visar sig ligga en fd skola med tennis- och fotbolls-plan om man bara orkar titta.
Kön är redan långt ut på vägen när vi kommer tjugo minuter innan portarna öppnar. Lilleman som står i kön hos Sjömannen med flickvän blir så glad när han ser oss och springer fram och tillbaks i kön för att prata med oss alla. Svärmor älskar oxå kroppkakor så hon är naturligtvis med. Lilla gubben hittar bums folk han känner och pratar och pratar sig genom köandet i dryga halvtimman. Jag önskar att jag vore lika gammal som Lilleman och kunde springa längs kön, i stället för at stå still och bara vänta, mina ADHD-ben gör sig påminda. Dessutom är ju inte kroppkakor "my cup of tea" så att säga.
Trevligt är det trots allt redan i kön och jag lastar snällt upp 3 kroppkakor på min tallrik efterom lilla gubben lätt smäller i sig de andra två när jag artigt smakat på en. Svärmor tror inte hon orkar mer än två men vi tar 3 på hennes också så att inte lilla gubben ska svälta ihjäl.
Sjömannen har fått en lektion, i våras, i kroppkakeätandets ädla konst så han har oxå lastat tre men jag ser att den sista kroppkakan nästan vänder halvvägs. Lilla gubben backar och har till slut ätit 8. Jag tar en sillmacka och gläder mig åt att jag slipper laga mat i kväll.
Ganska snart uppdagas att flickvännens bästa väns make är gammal kompis till Lilla gubben och hans bror (som också dyker upp för att smörja kråset).Världen är bra liten särskilt i Karlskrona skärgård.
Senorendagen är inte riktigt bara kroppkakor utan lotterier och gissninglekar och underhållning. Lilleman tar otaliga lotter och kastar hästskor men lyckas "bara" vinna chipspåsar och choklad och inte den där jätteförpackningen med skumbilar som han fått syn på.
På planen står det vita partytält men när musiken spelar upp (Senorenteamet) så får jag en riktigt 70-tals flashback. Då var jag på kustgåren någon km längre bort, på frireligösa sommarläger, och smet ut från tältmötet och åkte till Karlskrona och gick på discotek istället. Det var nog ADHDbenen som ville dansa istället för att böja knä. Riktig gammla örhängen som "Ovan där" blandas med "Gyllne morgon" och jag upptäcker att jag inte bara kan nynna med utan minns många texter och andrastämmor om jag låter bli att tänka efter.
Dessutom ser jag en lillkille med hockefrilla. Ja det är fortfarande en praktisk frisyr på vilda killar som vill ha långt hår. Men den bildar en perfekt inramning med tälten och Gyllnemorgon.
Att ordna denna typen av fester, loppisar, hemkomstdagar är en viktig del i föreningslivet i Sverigen. Inte bara får gamla bekanta ett otvunget tillfälle att träffas igen, små föreningar kan dessutom förstärka sin kassa och en del utbölingar som kommer ändå, som jag, känner sig inte som en allt för främmande fågel.
Det åts 1300 kroppkakor igår på Senoren, minst, för jag gissar att det åts några till i stugorna runt om. Jag gissar på minst 200 besökare så nu är årsekonomin nästan räddad för byns lilla förening. Det var många som jobbade hela dagen och kroppkakor bakas inte på en dag. Till 1300 kroppakor gick det enligt hörsägen åt 45 kg fläsk men jag undrar mer över hur många potatisar de var tvugna att skala? Minst 10 personer var fullt sysselsatta under dagen med serveringen och jag gissar att lika många till hjälpt till när det skalades hackades och maldes och meda att bära vakta och plocka disk och skräp.  Vilka människor det finns i våra föreningar; Tack Senoren för en skön sommardag och tack föreningssverige som gör det här möjligt.

Lilla gubben är nöjd (ännu nöjdare blir han när Sjömannen ringer och säger att han blev tvåa på att gissa repets längd och vann en matkorg) och jag gissar att vi lagt ytterligare en tradition till de många vi hålller oss med.