Jag har skrivit om ljuset betydelse för mig förr men för alla nya ska jag upprepa mig lite. Jag är ljusberoende  eller mörkerdeprimerad, hela vintern behandlar jag mig med såväl dagsljuslampor som stearinljus och letar solstrålar. Dagsljuslampor har sjunkit välldigt i pris de senaste åren och man får t o m tag på väckarklockor som väcker dig med ljus som rejält starka dagsljuslampor för ren terapitid för under 1000-lappen. Själv har jag 4 rejäla lampor och en väckarklocka för att kunna ge mig själv en räjäl dos ljus morgons och kväll. Lilla gubben tänder på morgonen och de får stå på tills dagsljuset känns tillräckligt. På kvällarna så har jag på dem till klockan 20 sen släcker jag dem en och en och skapar min egen solnedgång.

Inget går ju ändå upp mot riktigt dagsljus så soliga dagar så kan man ta en promenad eller två det här är jag urkass på men försöker. (Det är ju så kallt och blåsigt ofta i  Blekinge) Men om jag har råd så tar jag gärna en tripp till solen, Kanarieöarna är ganska billigt och solsäkert även i december och januari (om man undviker jul och nyårsveckorna).

Stearinljusen är mest för själen men eftersom varje låga faktiskt ger 100 W värme så kan man om man har termostater på elementen spara energi. När det är extra pris på ljus kan faktiskt stearinljus ha lägre pris per kWh än el och olja.( Räkna så här antal ljus * 0,1 kW * brinntid i timmar så får du antal kWh i ditt paket med ljus. Dela sedan priset med antal kWh och jämför med din elräkning. Tänk på att jämföra med det totala elpriset inte utan moms och skatter. ) Alla ljus är inte lika miljövänliga en del är gjorda på parafin istället för stearin och det är ett sämre miljöval och luktar inte lika gott.

I helgen ställde vi om klockan till sk normaltid  vilket inte känns alls normalt för mig utan till Lilla gubbens stora förtret hör jag till dem som kallar det vintertid. Att ändra på klocktiden betyder att mina ångest uppvaknande är ännu mer mitt i natten och det är flera timmar kvar tills det är anständigt att sätta på kaffe och möjligt att läsa dagens tidning( papperstidning). Om jag har problem med klockomställningen som jag kan analysera så har Kise enorma problem. Helt plötsligt förväntas hon sova en timma längre på morgonen och därmed oxå sköta magen på  andra tider eller tvingas till den förhatliga innelådan. Genom att befinna mig i Paradiset så har jag skaffat lite mer mörker på morgonen som hjälper henne att hålla sig lugn.  (det skiljer faktiskt en halvvtimma  på morgonen i dagsljus mellan Ö Blekinge och Ö Skåne) Så  jag ligger där i sängen och sover räv enmellan halv sex och halv sju för att ställa om hennes inre klocka. (Och varför får inte katten gå ut halv sex då ? Kise sover med mig och jag behöver henne när ångesten slår till på natten så hon får hålla vår dygnsrytm så   gott det nu går) 

Jag har dessutom fått ge mig och knaprar nu lite försiktigt Cipramil i låga doser och har äntligen fått pröva Ritalin utan depå och kryss i taket ingen av medicinerna  har  gett mig några biverkningar än. Så kanske ni kan få höra mig sluta gnälla på bloggen och få kraft nog att uppdatera sidan lite mer och skaffa en bättre chatt som jag haft i pipeline sen i våras men inte orkat med.  Att jag ska bli så bra att jag ska klara terapi sa doktorn att jag inte skulle hoppas på bl a för att det är en sån resursbrist i hela psykiatrin och så osäkert utfall. 

Så jag fortsätter mina måbraterapier som jag har råd med, zoonterapi, akupunktur och ridterapi. Allt  detta kan ni läsa mer om på sidan Alternativa behandlingar