Det är inte bara inne i mitt huvud som det råder verklig oordning så här knappt två veckor före jul. Nu kan man inte ens lita på årstiderna längre. Egentligen är det kanske inte så konstigt att jag blev två veckor sen med att ställa fram adventljusstaken på vardagsrumsbordet i år. Jag fick liksom ingen inspiration. Ingen adventsstämning infann sig på rätt tidpunkt så jag sköt upp och sköt återigen upp besöket på vinden och rotandet i kartongerna med adventsstakar och julsaker. 
Stjärnan och de elektriska stakarna kom upp någon vecka före den med stearinljusen. Bakat saffransbröd har jag heller inte hunnit gjort än. Och inte heller rullat julköttbullar eller bakat något annat med julstämning i. Det gråa milda vädret uppmuntrar verkligen inte till någonting utöver det vanliga med sin intetsägande framtoning. Men smakat av både glögg och nötter och hängt upp den rödrutiga gardinen har jag hunnit med.

Och i dag, hör och häpna, tog jag faktiskt några krafttag i trädgården. Jag klippte ner gamla fula vissna blommor, både stora buskliknande saker och mindre varianter. Det blev en riktig höststädning och jag kände mig faktiskt nöjd över både resultatet och mig själv för en gångs skull. Det var skönt ute, klar luft och någon köldgrad. Till och med solen tittade fram en liten men glad stund innan det kom några små försynta snöflingor nedsinglande .
Inte bekom det mig att syssla med höstgöra samtidigt som snöflingor gjorde mig sällskap. Nej då det var nästan bara inspirerande att världen runt omkring mig var lite halvtokig också den. Ungefär samma känsla som när man hittar en lekkamrat som gillar samma lekar och har samma typ av humor.

Så när jag gladeligen dragit bort kärleksört och asterblast men lämnat rosmarin och timjan kvar som fortfarande var oförstörda, satte jag upp julkransen på dörren och gick in i köket och gjorde en sommarsallad. Det roar mig att vända upp och ned på tillvaron ibland, så dagen blev inspirerande på fler sätt än ett. Framförallt mådde jag och min ADHD-själ väldigt bra av att röra på oss, få ordentligt med luft och kroppsarbete. Jag har suttit inne alldeles för mycket sista tiden, framför datorn och med tovnålen i handen inne i hobbyrummet. Dessutom är trädgårdsarbete som balsam för själen och concerta för hjärnan. Man fokuserar och glömmer omvärlden. Tänker bara positiva tankar. Till skillnad från när jag till exempel står i köket med matlagning på schemat och springer ut och in mellan köket och andra roligare ställen och har allt sjå i världen att fokusera på det jag gör så det blir färdigt någon gång och jag kan göra roligare saker.

Ja nu är alltså trädgården höstfin och adventssakerna på plats. Så vad spelar det för roll när man gör saker och ting och i vilken ordning det görs? Huvudsaken att det blir gjort någon gång, helst före jul förstås. Men kanske måste jag ändå erkänna när jag tänker efter, att jag skulle nog bli väldigt besviken om jag i morgon fick se en påskkärring komma farande på sin kvast istället för den skridande Lucian. Nån jäkla ordning får det ju ändå vara till och med i en ADHD-kvinnas huvud.
Ha en trevlig lucia/tredje advent!