Var dag är en sällsam gåva,

en skimrande möjlighet…

Även varje år.

Då var snart det här året till ända.
Dags att slänga de gamla almanackorna och ta fram nya fräscha. Jag tycker varje år att det är en lika obeskrivligt skön känsla att bläddra fram ett nytt oskrivet blad i en sprillans ny almanacka. Nya satsningar och nya vinster. Man kan dra ett streck över alla gamla oförätter eller misslyckanden och lägga dem i byrålådan tillsammans med almanackan. Glöm inte att stänga till lådan ordentligt!
Symboliken tilltalar mig väldigt mycket. Släng dina sorger i en gammal säck. Hokus, pokus, filliokus, så är de väck!
Nu är det ju inte bara sorg och bedrövelser i den där gamla almenackan, invänder du kanske med rätta. Så sant som det är sagt. Alla glädjestunder och lyckokast och allt det där bra som vi faktiskt lyckats åstadkomma under året förtjänas att dras fram i ljuset. Skriv ned allt på en lapp. Med stora tydliga bokstäver, gärna i någon glad färg. (Varför inte guld, det passar ju bra en helg som denna) Sätt upp lappen på anslagstavlan eller varför inte inramad på någon central vägg i ditt hem där du ständigt kommer att bli påmind om allt bra som hänt dig under året som gått. Både sådant som du själv åstadkommit och annat som du bara råkat snubbla över.
Lova mig sedan att titta där ofta, speciellt när allting känns trist och bedrövligt och när du är svimfärdig av utmattning. Eller när du rastlöst far fram som en skottspole mellan köket och datorn utan att få någonting vettigt gjort. Läs på lappen när det värker och snurrar i huvudet av den sega sörjan som likt en het gröt hotar att koka över och gör så att du känner dig totalt dum och värdelös. Påminn dig då om allt det underbara som du ändå fått vara med om ytterligare ett år här på jorden.

För egen del har året 2009 inneburit fler bra saker. Det var bland annat då som jag fick min ADHD-diagnos på papper. Den har hittills varit ett  stort stöd och hjälp för mig och jag förväntar mig att den ska fortsätta med det även 2010. Då vill jag både med egen insats och med stöd utifrån fortsätta lära känna mig själv genom diagnosen och försöka påverka min miljö och tillvaro så jag både mår och lyckas bättre i framtiden.
2009 har också gett mig flera nya vänner. Bland annat sådana som jag, med samma funktionshinder, med samma problem, och samma erarenheter. Men även samma till synes aldrig sinande ideér, galna upptåg, kreativitet och humor.
Jag är fullt övertygad om att jag även nästa år kommer att lära känna fler trevliga människor och även fördjupa kontakter jag knytit det här året.

Lika förväntansfullt som jag stoppar de gamla almanackorna i byrålådan och tar fram de nya rena oskrivna, lika förväntansfullt kommer jag att slå upp mina ljusbruna ögon på nyårsdagsmorgonen och förundrat fråga mig vad 2010 har att erbjuda.

Ha ett Riktigt Gott Nytt ADHD-år!