Alternativa behandlingsmetoder

Kosttillskott vitaminer mm

Omega 3

Finns naturligt mycket i fet fisk och ex avocado. De mängder som man använt vi bahandling av barn med ADHD är så stora att det är svårt för att inte säga omäjligt att få i sig i maten. En mängd märken finns med fiskleverolja som grundprodukt men för vegetarianer kan kallpressad linförolja vara ett bra alternativ. Vanlig Omega 3 finns t o m på Konsum men kallpressad linfröolja har jag köpt via min zoonterapeut och det finns länkar till inköpsställen på Nyfiken Vital.

(Jag kar själv prövat Omega 3 och upplevt en förbättring av min koncentrationsförmåga på kanske 20%  Dosen jag har tagit är 3000 mg /dag i 12 veckor därefter hälften /Kajsa)

Läkemedelsverket

Artikel i Aftonbladet
Artikel i Corren
Nyfiken Vital om omega3 vid ADHD
Nyfiken Vital om linfröolja

Nattljusolja

Anledningen till att nattljus olja är bra är de samma som för Omega 3 men nattljusoljan innehåller Omega 6 vilket då också är en vegitabilisk olja och en del av ovanstående länkar berör också Omega 6.

Eye Q är ett preparat som sägs innehålla såväl Omega 3 som Nattljusolja

Johannesört

Johannesört har traditionellt används som stämningshöjare vid lindriga depressioner och i dag finns det mycket vetenskapliga studier som visar att det kan var lika bra och bättre än SSRI för vissa patienter. Att tänka på är dels att det inte finns något som idag pekar på att det hjälper mot själva ADHDn utan mot den depression som är så vanlig hos oss ADHDkvinnor, dels att det kan påverka andra meciciner du tar och du måste därför alltid berätta för din läkare om du tar Johannesört.

Wikipedia
Läkemedelsverket

Alternativa avslappningsbehandlingar

Vad det gäller den här typen av behandlingar så har jag inte sett några studier alls, här går jag bara på egen erfarenhet och hörsägen från de som arbetar med dessa terapier.

Zoonterapi

Jag har gått på zoonterapi i snart två år och det är den enda gången i månaden som jag ligger still och nästan slappnar av. Jag får oftast inga omvälvande resultat men jag upplever det som behagligt och stimulerande. Zoonterapeuter kostar från ca 500 kr per behandling och går ut på att stimulera olika punkter på dina fötter. Zoonterapeuten kan även massera dina punkter för andra sjukdomar som depression, andning, huvudvärk mm

Kroppsterapeuternas yrkesförbund

Akupunktur/preesur

Jag har också provat akupunktur och till skillnad från Zoonterapi som bygger på samma teorier men med ”mindre våld” så finns det här studier som visar att det kan ha effekt på det mesta. Några konkreta studier som visar på effekt vid ADHD har jag inte hittat. Jag började med Akupunktur när nästan alla mediciner bara gjort mig sjukare. Förutom nålar i öronen, hos min terapeut, så har jag fått frön intejpade så att jag kan stimulera rätt punkter själv mellan behandlingarna. (Denna metod tillhandahålls numera av mittt landsting.)

Sjukvårdsrådgivningen
Riksföreningen för akupunktur
Svenska Akupunkturförbundet

Wikipedia

Chi Quong

Om Chi Gong eller Chi quong vet jag inte mycket men min zoonterapeut vill att jag ska börja på det. Hon har erfarenhet av att ADHDpersoner har haft lättare men dett än med annan meditation eftersom man kan fokusera på rörelserna och slipper tänka på ingenting.

Om ChiGong

Gudrun leder QiGong grupp i kyrkan

Vi fick ett mejl om Qi Gong och ADHD. Gudrun har erfarenhet av att ha kvinnor med ADHD i sina grupper och de är nöjda med resultatet.

Läs mer om Gudrun

För dig i Stockholm delta i QiGong för 30 kr /gång

Annat att må bra av och att lära känna sig själv

Ridterapi

Ridterapi för ADHD syftar till att stödja självkänslan. Länk till Kajsas ridterapeut